Eduskuntavaaliehdokas Timo Markkula Uusimaa #479 VAIKUTA - ÄLÄ YLLÄTY

Mikä mättää terveydenhuollossa – kansantajuisesti

  • Potilas ensivaiheen diagnoosissa
    Potilas ensivaiheen diagnoosissa

Sote on kaatunut ja hallitus siinä mukana. Puhutaan sadoista miljoonista euroista, jotka on käytetty valmisteluun ja kädenvääntöön siitä mitä pitää korjata. Kysehän on siitä, että Potilaat tarvitsevat nopeasti hyvää hoitoa, jotta inhimillinen kärsimys minimoidaan ja toisaalta siitä, että säästetään rahaa – jos nykyinen meno jatkuu, niin luottoluokittajatkin alkavat pian kyselemään kulujemme perään.

Loistavasti toimivaa palvelua on olemassa kun vain se saa näkyvyyttä

Erikoissairaanhoito toimii upeasti ammattitaitoisten ihmisten tekemänä ja tulosta tulee ja hyvin kustannustehokkaasti uudella toimintamallilla. Ja ennen kaikkea – potilaat luottavat hoitoon ja saavat avun. Siis jos potilaalla on diabetes, syöpä tai polvi on sökö, niin voimme luottaa suomalaiseen terveydenhuoltoon ja se on niittänyt arvostettua mainetta muuallakin kuin meillä täällä kotioloissa ja potilaiden välisissä keskusteluissa. Kaiken lisäksi tämä on laitettu toimimaan ihan ilman poliitikkojen sähläämistä. Asiantuntijatyötä ei ole päästy heikentämään poliittisin vaikuttein.

Mistä ongelmat johtuvat?

Toimimaton perusterveydenhuolto on koko ongelmavyyhdin ydin. Se aiheuttaa ensinnäkin sen, että potilas ei pääse edes saamaan diagnoosia eli määritystä mikä häntä vaivaa vai vaivaako mikään. Tämän ensimmäisen vaiheen korjaaminen toisi tullessaan selvät säästöt erikoissairaanhoidon kuluissa, potilaskokemus paranisi ja luottamus terveydenhoitojärjestelmään palautuisi kerta heitolla – koska muu toimii ja on kaikkien mittapuiden mukaan erittäin laadukasta.

Korjaaminen on helppo aloittaa

Ongelmat korjattaisiin helposti resursoimalla terveyskeskukset uudelleen ja nostamalla tämän palvelun tärkeys ja arvostus sille kuuluvalle tasolle. Lääkärien ja muiden diagnooseja tekevän henkilökunnan osaamista tulisi käyttää entistä enemmän ja tarjota kaikki määrätyt lääkkeet ja tarpeisto edullisesti tässä vaiheessa. Tämä sen vuoksi, että ei jouduta kalliin erikoissairaanhoidon palveluihin tai vaihtoehtoisesti vastaanottoaikojen ja luottamuspulan ohjaamana potilas marssii suoraan sairaalan poliklinikalle, jossa on erikoissairaanhoidon taksat. Toinen vaihtoehto tämän korjaamiseen on antaa potilaille vaihtoehtoinen tie saada nopea diagnoosi – eli lupa ja maksusitoumus käyttää yksityisen sektorin palveluja tässä vaiheessa. Nopea diagnoosi on kuitenkin suorastaan halpa keino laskea sairaanhoidon kokonaiskuluja ja henkinen sekä fyysinen rasitus potilaallakin laskee hänen kuluistaan puhumattakaan.

Haastattelin tätä blogi-kirjoitusta varten mm. kokenutta lääkäriä, joka on laittanut soten toimimaan pienemässä mittakaavassa jo 25 vuotta sitten noin 2000 asukkaan kunnassa ja sen suhteessa kuntayhtymän erikoissairaanhoitoon. Hän on jatkanut tällä tiellä senkin jälkeen menestyksellisesti – auttanut sekä potilaita, organisaatiota ja kunnan taloustilanteesta vastaavia virkamiehiä. 

Seuraavassa blogi-kirjoituksessani sote-alueelta pohditaan erikokoisten kuntien ja kaupunkien problematiikkaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit ()

Harri Markkula

Tämä ongelma on todellinen.

Siellä, missä perusterveydenhuollon palveluiden saatavuus on huono tai tarjolla valtaosin heikohkoa suomea puhuvia lääkäreitä, potilaat saattavat hakea vaihtoehtoa. Tyypillisesti tämä vaihtoehto tosiaankin on lähin sairaalan päivystys. Päivistyskäynnit taas kunta maksaa kalliisti. Potilaan osuudeksi jää vähäinen omavastuuosa.

Toimituksen poiminnat