Eduskuntavaaliehdokas Timo Markkula Uusimaa #479 VAIKUTA - ÄLÄ YLLÄTY

Miksi aktiivisuudesta työmarkkinoilla eli työnteosta ei palkita näkyvästi?

 • Kannustetaan työntekoon - elintaso Suomessa kasvaa
  Kannustetaan työntekoon - elintaso Suomessa kasvaa

Hämmästyttävää on se, että Suomessa ei kannusteta tekemään töitä – kukin omilla mahdollisuuksillaan ja vaikka silloin kun siihen olisi tarve ja mahdollisuus. Ahkeruuden tulee kannattaa ja siitä pitäisi palkita. Nykyisin töiden vastaanottamisesta rangaistaan – vaikka siitä pitäisi palkita. Ja tämän tekee verotus.

 

Työn verottamisen ytimessä olevan kannustinongelman nimi on lisäansioista maksettava marginaali- eli rajavero. Rajaverotason ylittyessä kokonaistuloista riippuen jokainen maksaa palkkansa lisäeurosta veroa noin 40-60 senttiä. Tuli se ansio sitten palkankorotuksesta, ahkeruudesta ja palveluksesta ylityökorvauksena tai vaikkapa sivutulona tienaamistaan lisäeuroista.

Kun meillä kerran on nämä raja-arvot, niin voisimmeko kokeilla ahkerille jotain uutta, kannustavaa mallia, joka olisi helppo kajoamatta näihin ikäviin rajaverotasoihin? Lähdettäisiinkö testaamaan lisätöistä saatavaa bonusta, joka hyödyttäisi kaikkia?

 

 • Työntekijää alentamalla veroastetta
 • Työnantaja saisi helpommin työntekijöitä – vaikka kiireapulaisiksi – työvoimapula helpottaisi. Kuitenkin kunnollisella työsopimuksella
 • Verottaja saisi verotuloja tehdystä työstä
 • Tulonsiirrot laskisivat
 • Tekemättömät työt tulisi tehtyä - työvoimapula jäisi historiaan
 • Ennennäkemättömät joustot työmarkkinaan – uusia tekijöitä virtaisi työmarkkinaan
 • Lisätöiden ottaminen kannattaisi aina – työntekijä huomaisi, että työtä arvostetaan
 • Kakilla olisi mahdollisuus tähän - tulotasosta riippumatta, mutta väärinkäytösten vuoksi ansioiden maksimiraja saattaisi olla paikallaan.

 

Miten tämä tehtäisiin? Tämä varmaan kiinnostaa tässä vaiheessa, kun hyötyjen lista on pitkä ja selvästi vaikuttava. Mennään siis asiaan.

Tämä työntekijän kannustinloukku purettaisiin osaltaan vain antamalla kiinteä prosentuaalinen tuloveron alennus jokaisesta reunaehdot täyttävästä työstä. Vaikka 5-10% jokaisesta täytetystä sopimuksesta.

Miten tämä toimii?

Timo on päivätöissä yrityksessä X ja on saanut työsopimuksen, joka takaa 30 työtuntia viikossa. No tämä on ahkeralle Timolle liian vähän ja rahantarvekin on iso ja millään ei viitsisi loppuaikaa vaan käydä punttisalilla. Timo tekee työsopimuksen yrityksen Y kanssa ja saa sieltä 20 lisätyötuntia viikossa. Tämä sopimus ja palkanmaksu huomioidaan automaattisesti verotuksessa siten, että MOLEMPIEN työsuhteiden palkan verosta Timo saa 5% alennuksen kunnes tilanne muuttuu eli sopimus ei täyty.

Tämä hyödyttäisi erittäin paljon niitä, jotka saavat mm. kaupan alalata työsopimuksia, jotka eivät takaa täysiä työviikkoja tai niitä, jotka oman tilanteensa vuoksi tarvitsevat lisätienistejä vaikkapa pikaisesti pesukoneen ja auton hajottua. Malli olisi helppo toteuttaa nykyisen TULOREKISTERIn tukemana.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat