Eduskuntavaaliehdokas Timo Markkula Uusimaa #479 VAIKUTA - ÄLÄ YLLÄTY

Hajautetun tuotannon sähköenergian käytön huojentaminen Suomessa

  • Oman voimalan tuotantoa sähköverkon kautta etäkäyttöön
    Oman voimalan tuotantoa sähköverkon kautta etäkäyttöön

Minullekin on tulossa mielenkiinnosta aurinkovoimalaitos autotallin katolle – kunhan paneelit saadaan siirrettyä paikoilleen. Tästä päästäänkin näppärästi keskusteluun siitä, että kannattaako paneeleiden ulkoiluttaminen Suomessa. Lyhyesti kerrottuna itse asentaen 3,4kW:n voimala maksaa veroinen noin 3000 €, joka on todennäköisesti optimaalisin tavalliseen kotitalouskäyttöön 2500 kWh:n vuosituotolla nykyisellä lakipohjalla – jota haluan muutettavan oleellisesti haja-/etätuotantoa suosivammaksi.

 

Meillä Lohjalla (Carunan) alueella ovat asiat hyvin, sillä sähkön tuotannon netotus eri vaiheiden välillä toimii ja täten kotitarvetuottaja saa paremman hyödyn paneelisähköstään kuin monen muun verkkoyhtiön alueella – jos sitä sähköä sattuu tulemaan. Mutta entä se ylijäämäsähkö, joka jää käyttämättä? Siitä kun ei makseta kuin nimellinen korvaus ja siksi omaa voimala kannattaa mitoittaa alitehoiseksi, vaikka tilaa olisi ja piikkikuorma olisi paljon keskikulutusta suurempi. No sähköyhtiö myy sen ylijäämän sitten naapurille markkinahintaan ja verkkoyhtiö ottaa täyden siirtohinnan parin kymmenen metrin siirrosta. Todettakoon, että vähän provosoiden kirjoitettu nuo pari viimeistä lausetta. Mennäänpä siis asiaan.

Miten voisimme parantaa oman voimalan hankinnan mielekkyyttä?

Sähkön todennäköisesti nouseva kokonaishinta tuo parannusta investoinnille, mutta miten olisi edullinen omatuotantosähkön käyttö tuottohetkenä missä tahansa verkkoinfran alueella?

Otetaan esimerkki. Markkulan perheellä on aurinkopaneelipatteristo, joka tuottaa 10kW:n teholla kesällä päivisin noin 8 tuntia ja muutaman tunnin hieman kevyemmin. Aamulla kotoa poistuessaan Markkulat laittavat ajastimella tiskarin ja pesukoneen päälle ja ilmastointilaite laitetaan viilentämään kotia. Pesut vievät aamulla parin tunnin aikana muutaman kilowattitunnin ja ilmastointilaite käy 1000W teholla läpi päivän. Kulutusta on kertynyt päivän aikana kaiken kaikkiaan 15-20 kWh kun kylmälaitteetkin ovat olleet päällä ja pelikone on pyörähtänyt käyntiin iltapäivällä. Tuottoa paneeleista on kutenkin tullut 80-100 kWh. Pihalta on aamulla lähdetty kahdella täyteen ladatulla ajoakullisella sähköautolla ja niitä ladataan päivän aikana yhteensä 50 kWh:n verran, joka on tarvittu noin 250 ajokilometrin suoritteeseen.

Jos tämä ajoakkujen lataus voitaisiin toteuttaa laskennallisesti omatuotantosähköllä minimisiirtomaksuin nousisi oman aurinkovoimalan käyttö ja investointi välittömästi mielekkäämmäksi – kun ylijäämää ei tarvitsisi luovuttaa sähköyhtiölle lähes korvauksetta vaan ajoakkujen latauksesta maksettaisiinkin vaikkapa 10c/kWh kun akkuun virtaisi kotona tuotettua omaa sähköä. Voidaan ajatella, että tätä mallia käyttäen voisi vaikkapa mökit tai mitkä tahansa alueet valjastaa aurinkosähkön tuotantoon kun tämä sähkönsiirtohaaste ratkaistaisiin – kyse on siis laskennallisesta sähkönsiirrosta ja etäkulutuksesta.

Sähkömarkkinaa ohjaavia lakeja muuttamalla Suomeen saataisiin nopeasti lisää aurinkosähköä, lisää asennustyötä ja verotuloja ja ennen kaikkea ainakin kesäaikaan saataisiin minimoitua muuta sähköntuotantoa ja täten voimaloille saataisiin aikaa palautua talven täystyöllisyydestä. Ja raakaenergiaa ei tarvitsisi ostaa ulkomailta, joten kauppatasekin paranisi. Ja mikä parasta – vielä useampi voisi todeta hiilijalanjälkensä kuihtuvan vuositasolla ja tietoisuus ja tahto luoda puhtaampaa elinympäristöä kasvaisi harppauksin. Tähän malliin kun ympätään vielä kotimaista biokaasuntuotantoa ja sähkön potentiaalienergiavarastointia vaikka tekoaltaisiin oltaisiin taas lähempänä hiilitasapainoista yhteiskuntaa – se kun on näemmä tavoitteena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat